
KC ID #340 Question

Chapter 7 Direct strength assessment 

Section 2 Global Strength FE analysis of cargo hold structures. 

According to Ch.7 Sec.2 [3.2.3] “The reference stresses in FE model that does not include 
orthotropic elements, as specified in [2.2.4] are not to exceed 235/k N/mm2 (..)” 

Q1: We assume item [3.2.3] is referring to membrane stress only. That is, local plate bending 
is neglected. Please confirm.  

Q2: We assume the acceptance criteria of Ch. 7 Sec. 2 [3.2.3] is related to an element size of 
S x S. That is: 

a. all elements with size equal to the representative stiffener spacing S x S (as 
specified in sec. 2 [2.2.4]) is to be within the limit specified in [3.2.3] 

b. smaller elements when averaged over the representative stiffener spacing are to be 
within the limit specified in 3.2.3 

Please advice 
Q3: A typical connection of a longitudinal girder to the lower stool is shown in the figure
below. A typical utilization for yield in a heavy ballast cargo hold is indicated eq/ accetp.[3.2.3].
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Assuming all 3 elements are equally sized over the height of the double bottom as indicated 
on the figure. What is the correct application of [3.2.3]?:  

a. Each individual element over the height has to be within the requirement of 
[3.2.3]. That is, the red element has to be reinforced until the utilization is < 1. ? 
or

b. The results may be averaged over a typical stiffener spacing, SxS, in the double 
bottom as indicated with grey in the below figure. The averaged utilization should 
be <1? 

Assuming the 3 elements are slightly different is size. What is the correct application of 
[3.2.2]?  

c. Each individual element over the height has to be within the requirement of 
[3.2.3]. That is, the red element has to be reinforced until utilization is < 1.?  
or

d. The results may be averaged over a typical stiffener spacing, SxS, in the double 
bottom. The averaged utilization should be <1? 
or

e. The results may be averaged based on an element size = HdblBottom/3?


