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1128 2/3.1.8.4 Question
Cargo

loaded below
zero

2013/5/3

If cargo can be loaded below zero as we understand that this is not
uncommon. Also ask if IACS should include a comment in the Loading
Manual ‘Guidance to Master’, indicating the boundaries/constraints for cargo
carriage temperature if not already done.

Some cold cargo below zero temperature case can be loaded is more
seriouse concidered cargo hold structures because this cargo hold
temperature will be continuesly below zero. If this ship's trading route will be
north atlantic or Russia in winter season case then CSR rule is not covered
and necessary some Guidance for Master in LM for safety operation or crew.
In this case, we are not sure unaware of any problem as follows;-
-Cargo is continus below zero
-North Atlantic or Russia trading in winter season
-Exposed air condition is also low temperature during ice voyage
-Water in ballast tank will be freezen

CSR-OT 2/3.1.8.4 clearly mentions that CSR is applicable for vessels with
cargo/ballast water temp above 0 C degrees. Furthermore cargo holds are
equipped with heating coil systems that can warm up the cargo if necessary in
order to maintain the viscosity for carrying and unloading. Vessels carrying
cargo with temperatures less than zero degrees C are to be considered on a
case by case basis by the individual Class Society.

IACS is aware of this topic and will futher consider a unified proposal for the
carriage of low temperature cargoes in the future.

1129 6/5.4.1.1 Question
Clarification
for lapped

joint
2013/3/27

According KC984, this requirement shall be also applied to "overlap type" pipe
penetration. However it is still not clear how to apply it to the actual ship so
please consider following questions and also draft proposal:
1. What level of stress can be taken as "high stress"? Certain level of stress
i.e 50% of yield or specific locations can be proposed instead of "high stress".
2. What size of opening shall meet this requirement? Specific size of opening
can be proposed i.e "This requqirement is applicable only for opeing size
b>300mm.

Application of 6/5.4 for pipe penetration is subject to the approval of individual
society.

1130 11/3.1.3.9 Question
Mooring
winch /

windlass
2013/5/3

The rules here says ref. 3.1.3.9 and 3.1.3.10. IACS rules for sea forces also
are applied for mooring winches forward 0,25L. Does this also include
mooring winch on combined windlass/mooring winch?

It is confirmed that CSR-OT 3/1.3.9 and 3/1.3.10 also apply to the mooring
winch on a combined windlass/mooring winch.
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1131 8/2.5.7.2 Question Corrugated
bulkhead 2013/7/9

We found an editorial error for corrugated bulkhead in CSR-OT rules. CSR-H
draft rules is same as this.
1) The Rules are as below at present: CSR-OT Sec8/2.5.7.2
2.5.7 Vertically corrugated bulkheads
2.5.7.2 The net plate thicknesses as required by 2.5.7.5 and 2.5.7.6 are to be
maintained for two thirds of the corrugation length, lcg, from the lower end,
where lcg is as defined in 2.5.7.3. Above that, the net plate thickness may be
reduced by 20%.
CSR-H Pt2, Ch2, Sec3
2.2.1 Net plate thickness over the height
The net plate thicknesses as required by [2.2.3] and [2.2.4] are to be
maintained for two thirds of the corrugation length, lcg from the lower end.
Above that, the net plate thickness may be reduced by 20%.

This question is related to KC ID 128, which confirms that the upper part of the
corrugation, with the thickness reduced by 20%, is also required to comply
with Sec.8/2.5.7.6.  At this time, the CSR-OT rules will not be modified.

However, to provide clarity in the rule text, your proposal is being considered
by the CSR Harmonization development teams.

2) Our proposal: CSR-OT Sec8/2.5.7.2
2.5.7 Vertically corrugated bulkheads
2.5.7.2 The net plate thicknesses as required by 2.5.7.5 and 2.5.7.6 are to be
maintained for two thirds of the corrugation length, lcg, from the lower end,
where lcg is as defined in 2.5.7.3. Above that, the net plate thickness may be
reduced by 20% from the net thickness required by 2.5.7.3 for the lower part
and 2.5.7.5 for the mid part of the corrugation.
CSR-H Pt2, Ch2, Sec3
2.2.1 Net plate thickness over the height
The net plate thicknesses as required by [2.2.3] and [2.2.4] are to be
maintained for two thirds of the corrugation length, lcg from the lower end.
Above that, the net plate thickness may be reduced by 20% from the net
thickness required by [2.2.2] for the lower part and [2.2.3] for the mid part of
the corrugation.

(Continues to the next page)
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1131 8/2.5.7.2 Question Corrugated
bulkhead 2013/7/9

(Continues from the former page)

3) Reason
3.1) The rules can be read as that the required net plate thickness in the
upper part of the corrugation is to be calculated by 20% reduction from the
maximum requirement of net thickness at the mid and lower parts of 2.5.7.5
(this is for the flange plate requirement for mid and lower parts) and 2.5.7.6
(this is for the section modulus requirement of upper, mid and lower parts).
3.2) It is strange that the minimum net thickness is required based on the
requirement of section modulus for the mid part. This will give too much extra
thickness for the upper part. If they need to give rational and theoretical
requirement for robust scantlings at the upper part of the corrugation, the aim
can be achieved by 2.5.7.6 for the upper part, which is calculated based on
different effective flange area and bending moment coefficient considered for
each part appropriately.
3.3) It is understood that the rules is based on ABS rules Pt5 Ch1 Sec4/17.3
as attached. ABS rules say the requirement of upper part is to be calculated
by reduction of 20% from the requirement of plate thickness of the flange and
web for mid-length and lower end of the corrugation only. This does not refer
to the section modulus requirement.

(See the former page)

3.4) At that time of draft version of the CSR-OT rules, this requirement did not
refer to the section modulus requirement, as below.
"2.5.7.2 The net plate thicknesses as required by 2.5.7.5 are to be maintained
for two thirds of the corrugation length, lcg, from the lower end, where lcg is as
defined in 2.5.7.3. Above that, the net plate thickness may be reduced by
20%."
However, when the CSR-OT issued in 2006, editorial modification as adding
'2.5.7.6' was made for the purpose of ensuring of the scantling within 2/3 of
the corrugation from lower end. However, the following sentence did not
considered together with this editorial modification.
3.5) In the technical background for this part of the CSR-OT rules, they refer
also IACS UR S18.4.1. It is understood that S18.4.1 says the section modulus
of upper part of the corrugated bulkhead is not be less than 75% of that
required for middle part.
But, this IACS UR S18 requirement should be included in it, because there is
no requirement of the section modulus for the upper part in S18. On the other
hand, in the CSR-OT rules, a requirement of section modulus for the upper
part considering bending coefficient etc at the upper part has been included.
4) Therefore, from the above reasons, we would propose the editorial
modification shown in paragraph 2) above, in order to correct application of
the rules.
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1133 8/5.2.2.1 Interpretati
on

Stiffeners
arrangement
in aft peak

ballast

2013/5/21

Application area of CSR OT Sec 8/5.2.2.1 & 5.2.2.2 is unclear even with KC
597. Please confirm if CSR-H application can be used for CSR OT? CSR-H,
Ch10, Sec3, 2.2.2: Stiffeners on the floors and girders in aft peak ballast or
fresh water tanks above propeller shall be arranged with brackets. This apply
for stiffeners located in an area extending longitudinally between the forward
edge of the rudder and the after end of the propeller boss and transversely
within the diameter of the propeller.

It is acknowledged that the application area of the Rule requirements is
defined more clearly in CSR-H. We can confirm that the proposed application
area should be used.
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