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GCx 
(cont) 

Deduction for superstructure and trunks 
 
Interpretation of the Regulation 37(3) of the International Convention on Load 
Lines 1966, as amended by the Protocol of 1988 
 
 
Paragraph 37(3) reads as follows: 
 
For ships of type ‘B’ where the effective length of a forecastle is less than 0.07L no deduction 
is allowed.  
 
 
Interpretation  
 
For ships assigned a type ‘B’ freeboard, including reduced type ‘B’, if the effective length of a 
forecastle is less than 0.07 L, a superstructure deduction cannot be applied to the vessel. 
 
For example, if the vessel has no forecastle, or the effective length of the forecastle is less 
than 0.07 L, and has other superstructure, no superstructure deduction is to be applied. 
 
In case the vessel has a full superstructure (one that extends from AP to FP, per Regulation 
3(10)(h)), the deduction for superstructure may be applied in accordance with Regulation 
37(1).  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 

contracted for construction on or after 1 January 2023.  
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29 
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