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Amendment to stability/loading information in 
conjunction with the alterations of lightweight 
 
Interpretation of SOLAS chapter II-1, regulations 5.4 and 5.5 (as amended by 
resolution  MSC.421(98)) and of resolution MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2, Explanatory 
Notes. 
 
SOLAS II-1/Regulation 5.4 and 5.5 reads as follows: 
 
4 Where any alterations are made to a ship so as to materially affect the stability 
information supplied to the master, amended stability information shall be provided. If 
necessary the ship shall be re-inclined. The ship shall be re-inclined if anticipated deviations 
exceed one of the values specified in paragraph 5. 
5 At periodical intervals not exceeding five years, a lightweight survey shall be carried out 
on all passenger ships to verify any changes in lightship displacement and longitudinal centre 
of gravity. The ship shall be re-inclined whenever, in comparison with the approved stability 
information, a deviation from the lightship displacement exceeding 2% or a deviation of the 
longitudinal centre of gravity exceeding 1% of L is found or anticipated. 
 
Explanatory Notes to SOLAS II-1 Regulation 5.4 (resolution MSC.429(98)/Rev.1 and 
Rev.2) read as follows: 
 
1 When alterations are made to a ship in service that result in calculable differences in 
the lightship properties, a detailed weights and centres of gravity calculation to adjust the 
lightship properties should be carried out. If the adjusted lightship displacement or 
longitudinal centre of gravity, when compared to the approved values, exceeds one of the 
deviation limits specified in regulation 5.5, the ship should be re-inclined. In addition, if the 
adjusted lightship vertical centre of gravity, when compared to the approved value, exceeds 
1%, the ship should be re-inclined. The lightship transverse centre of gravity is not subject to 
a deviation limit. 
 
2 When a ship does not exceed the deviation limits specified in explanatory note 1 above, 
amended stability information should be provided to the master using the new calculated 
lightship properties if any of the following deviations from the approved values are exceeded: 
 

.1 1% of the lightship displacement; or 
 
.2 0.5% of L for the longitudinal centre of gravity; or 
 
.3 0.5% of the vertical centre of gravity. 

 
However, in cases when these deviation limits are not exceeded, it is not necessary to amend 
the stability information supplied to the master. 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 

which have their lightship properties changed on or after 1 January 2023. 
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Interpretation 
 
Definition of lightweight calculation 
 
For the purposes of this interpretation, the term “lightweight calculation” means a detailed 
calculation of weights added to, removed from and relocated on a vessel, resulting from all 
alterations to the vessel since the date of the last approved inclining test, to determine the 
adjusted lightship properties. Lightship properties include weights and the centre of gravity. 
The documented weights and their centres of gravity shall be verified onboard/onsite by the 
attending Class Surveyor. 
 
When weights are added, removed or relocated the final cumulative change is to be 
compared to the last approved inclining test. 
 
Definition of stability information  
 
“Stability information” includes any document (whether on paper or electronic) or electronic 
means of calculation of stability which includes light ship properties.  This could include, but is 
not limited to, the approved stability book, computer software for onboard calculation of 
stability, the approved strength book and the loading instrument. 
 
Amendment of stability information in conjunction with alterations of lightship 
properties 
 
1. If the lightweight calculation, regardless of keel laying date, shows a deviation in 
lightweight mass, or the longitudinal or vertical position of the centre of gravity:- 
 

a) beyond any of the tolerance limits specified in the explanatory note 1 to Regulation 
5.4 of MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2, then the ship should be re-inclined and the 
stability information, as defined above, should be updated to reflect the lightship 
properties derived from the inclining test and approved; 

b) within the tolerance limits specified in the explanatory note 1 and any of the 
deviations specified in the explanatory note 2 to Regulation 5.4 of 
MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2 is exceeded, then the stability information should be 
updated to reflect the lightship properties derived from the lightweight calculation and 
approved; or 

c)  within the tolerance limits specified in the explanatory note 2 to Regulation 5.4 of 
MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2, then a copy of the endorsed lightweight calculation 
report should be provided onboard for future reference with no further amendments 
required to the stability information.   

However, even if addition, removal or relocation of any weight results in lightship properties 
being within tolerable limits, that deviation of lightship properties should be noted in the 
onboard stability information and applied for all future references and stability/loading 
calculations. 

 
2. A summary of paragraph 1 is provided in the following table. Where stability information is 
to be updated, it shall be approved and provided to the Master with instruction that it should 
now be used for all stability calculations. 
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Scenario, as calculated by 
lightweight calculation 

Requirement 
for Inclining 
Test 

Update of Stability 
Information 

Lightweight change > 2% Yes Yes, using new incline 
result 

LCG change > 1% of L (either 
forward or aft) 

Yes Yes, using new incline 
result 

VCG change > 1%  Yes Yes, using new incline 
result 

   
1% < Lightweight change ≤ 
2% 

No Yes, using lightweight 
calculation 

0.5% of L < LCG change ≤ 1% 
of L (either forward or aft) 

No Yes, using lightweight 
calculation 

0.5%< VCG change ≤ 1% No Yes, using lightweight 
calculation 

   
Lightweight change ≤ 1% No No 
LCG change ≤ 0.5% of L 
(either forward or aft) 

No No 

VCG change ≤ 0.5% No No 
 
 
3. Lightship properties shall be consistent in all documents which use them, e.g. loading 
manual, stability manual, computer data. 
 
4. A change in lightweight will result in a change in deadweight unless there is an associated 
change in freeboard.  The consequences of the change could have an impact on compliance 
with regulations that are applied based on deadweight.  
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