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Rule No.38 30th May 2013 
AMENDMENT TO THE RULES FOR THE SURVEY AND CONSTRUCTION OF STEEL 
SHIPS 

 
“Rules for the survey and construction of steel ships” has been partly amended as follows: 

 

Part Q STEEL BARGES 

Chapter 21 PONTOON BARGES 

Paragraphs 21.2.2 to 21.2.8 have been renumbered to 21.2.3 to 21.2.9 respectively and paragraphs 
21.2.2, 21.2.10 and 21.2.11 have been added as follows. 

 

21.2.2 Section Modulus of Hull 
1 The section modulus of the hull for the midship part is not to be less than obtained from the 
following formulae, whichever is greater: 

1Z :   )(7.0876.0 32
1 cmCBLK b   

2Z :   )()/039.01(18.163.6 32
2 cmMsBLBCLKC b   

1K : As obtained from the following formulae: 

mL 90 : 2/3)
100

300
(75.10

L
  

mL 90 : 0.03L + 5 

bC : Block coefficient, the ratio of the volume of the moulded displacement corresponding to 

the load line to LBd. 

2K : 0.0028L + 0.46 

C : As given in Table Q12.1. 
Ms : Longitudinal bending moment in still water specified in -2 (kN-m). 

2 The longitudinal bending moments in still water, Ms, are taken the maximum sagging and 
hogging moments calculated for all of designed loaded and ballast conditions by the method 
deemed appropriate by the Society. Furthermore, in a pusher barge, the effect of the joint part is to 
be considered to the longitudinal bending moment. 
3 For barges less than 90 metres in length the requirement of Z2 in -1 above may be dispensed 
with. However, longitudinal bending moment in still water are to be calculated for barges designed 
for special loading or ballasting. 

21.2.23 Arrangement 
 Bottom transverses, side transverses and deck transverses are to be provided at an interval of 
less than about 3.5 metres in one plane. 

21.2.34 Bottom Longitudinals 
 The section modulus of bottom longitudinals is not to be less than obtained from the 
following formula: 
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9.5SDl2 (cm3) 
S : Spacing of longitudinals (m). 
l : Span measured between the adjacent supports of longitudinals (m). 

21.2.45 Bottom Transverses 
 The scantlings of bottom transverses are not to be less than obtained from the following 
formulae: 

Section modulus:7.4SDl2 (cm3) 
Thickness of web:10d0 + 2.5 (mm)  

S : Spacing of transverses (m). 
l : Span measured between the adjacent supports of transverses (m). 

0d : Depth of web (m). 

21.2.56 Side Longitudinals 
 The section modulus of side longitudinals is not to be less than obtained from the following 
formula. 

9.5Shl2 (cm3) 
S : Spacing of longitudinals (m). 
l : Span measured between the adjacent supports of longitudinals (m). 
h : Vertical distance from the longitudinals to a point of D above the top of keel, but to be 

taken as L3.0  (m), where the distance is less than L3.0  (m). 

21.2.67 Side Transverses 
 The scantlings of side transverses are not to be less than obtained from the following formulae: 

Section modulus:8Shl2 (cm3)  
Thickness of web:10d0 + 2.5(mm) 
S : Spacing of transverses (m). 
l : Span measured between the adjacent supports of transverses (m). 
h : Vertical distance from the centre of l to a point of D above the top of keel (m), but to be 

taken as L3.0  (m), where the distance is less than L3.0  (m). 

0d : Depth of web (m). 

21.2.78 Longitudinal Beams 
1 The section modulus of longitudinal beams for the midship part is not to be less than obtained 
from the following formula: 

1.14Shl2 (cm3) 
0.77Shl2 (cm3) 
S : Spacing of longitudinal beams (m). 
l : Span measured between the adjacent supports of longitudinal beams (m). 
h : Deck load specified in 14.1 (kN/m2). 

2 Beyond the midship part, the section modulus of longitudinal beams may be gradually reduced, 
but the section modulus is not to be less than obtained from the following formula: 

0.43Shl2 (cm3) 
h S,  and l :As specified in -1. 

21.2.89 Deck Transverses 
 The scantlings of deck transverses are not to be less than obtained from the following formulae: 

Section modulus:0.484Shl2 (cm3) 
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Thickness of web:10d0 + 2.5 (mm) 
S : Spacing of deck transverses (m). 
l : Span measured between the adjacent supports of deck transverses (m). 
h : Deck load specified in 14.1 (kN/m2). 

0d : Depth of web (m). 

21.2.10 Construction of Watertight Bulkheads 
 Construction of watertight bulkheads is to be in accordance with the requirements in 10.2. 
However, in cases where the bulkheads are arranged between void spaces, the increase in plate 
thickness specified in 10.2.2-1 may be 0.5mm. 

21.2.11 Shell Plating at the Strengthened Bottom Forward 
 The thickness of the shell plating at the strengthened bottom forward is to be as required in the 
following (1) to (3): 

(1) The thickness of shell plating of the flat bow bottoms forward of 0.15L from the fore end 
to the lower turn of the rake is not to be less than that obtained from the following 
formula: 

)(5.215.2 mmLS   

 S : Spacing of frames, girders or longitudinal shell stiffeners, whichever is the 
smallest (m). 

(2) The thickness of shell plating of the rake forward of 0.15L from the fore end is not to be 
less than that obtained from the following formula: 

 )(5.263.1 mmLS   

 S : As specified in (1) 
(3) Notwithstanding the requirements of the preceding (1) and (2), barges having ship-shape 

bow forms are to be in accordance with 13.4.2. 

 
Fig.Q21.1 has been added as follows. 

 
Fig. Q21.1 Shell Plating at the Strengthened Bottom Forward 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 

Position 0.15L from the fore end 

Lower turn of the rake 

Applicable range of 21.2.11(1) 

Applicable range of 21.2.11(2) 

Fore direction Aft direction 
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EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 

 
1. The effective date of the amendments is 30 November 2013. 
2. Notwithstanding the amendments to the Rules, the current requirements may apply to 

ships for which the date of contract for construction is before the effective date. 
3. Notwithstanding the provision of preceding 2., the amendments to the Rules may apply 

to ships for which the application is submitted to the Society before the effective date 
upon request by the owner. 


