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Rule No.61 27 December 2021 
AMENDMENT TO THE RULES FOR THE SURVEY AND CONSTRUCTION OF STEEL 
SHIPS 
 
“Rules for the survey and construction of steel ships” has been partly amended as follows: 
 

Part Q STEEL BARGES 

Chapter 19 EQUIPMENT 

19.1 Anchors, Chain Cables and Ropes 

Paragraph 19.1.5 has been amended as follows. 

19.1.5 Mooring Lines 
1 As for wire ropes and fibre ropes used as mooring lines, the breaking test load specified in 
Chapter 4 or 5, Part L is not to be less than the breaking load given in Table Q19.2 or -3 
respectively. 
21 The number of mooring lines for barges whosewith equipment numbers do not exceedof 
2,000 of less (EN ≤ 2,000) is to be in accordance with Table Q19.2. However, for barges having the 
at ratio of A / to EN above that is greater than 0.9 (A/EN > 0.9), the following number of ropes 
should is to be added to the number required by Table Q19.2 for mooring lines. 

Where 𝐴/𝐸𝑁 is above greater than 0.9 upto but 1.1 or less: 1 
Where 𝐴/𝐸𝑁 is above greater than 1.1 upto but 1.2 or less: 2 
Where 𝐴/𝐸𝑁 is above greater than 1.2: 3 
𝐸𝑁: Equipment number 
𝐴: Value specified in 19.1.3(2) 

32 The number and strength of mooring lines for barges whose with equipment numbers exceed 
greater than 2,000 (EN > 2,000) are to be in accordance with the following (1) to (4). Chapter 27, 
Part C of the Rules. 
(1) Minimum breaking strength (MBL) is not to be less than that obtained from the following 

formula: 
𝑀𝐵𝐿 ൌ 0.1𝐴ଵ ൅ 350（kN） 
A1: Barge side-projected area specified in -5. 

(2) Head lines, stern lines, breast lines or spring lines in the same service are to be of the same 
characteristics in terms of strength and elasticity. The strength of spring lines is to be the same 
as that of the head, stern and breast lines. 

(3) The total number of head, stern and breast lines is to be obtained from the following formula 
and rounded to the nearest whole number: 
𝑛 ൌ 8.3 ൈ 10ିସ𝐴ଵ ൅ 6 

(4) The total number of spring lines is to be not less than two. 
4 Notwithstanding the requirement in -3, the number of head, stern and breast lines may be 
increased or decreased in conjunction with an adjustment to the strength of the lines. The adjusted 
strength, MBL*, is to be taken as: 

𝑀𝐵𝐿∗ ൌ 1.2𝑀𝐵𝐿 ⋅ 𝑛 𝑛∗ ൑ 𝑀𝐵𝐿⁄ （kN） for an increased number of lines 
𝑀𝐵𝐿∗ ൌ 𝑀𝐵𝐿 ⋅ 𝑛 𝑛∗⁄ （kN） for a reduced number of lines 
n*: The increased or decreased total number of head, stern and breast lines 
n: The number of lines calculated by the formulae specified in -3(3) without rounding. 
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 In the same manner, the strength of head, stern and breast lines may be increased or decreased 
in conjunction with an adjustment to the number of lines. If the number of head, stern and breast 
lines is increased in conjunction with an adjustment to the strength of the lines, the number of 
spring lines is to be likewise increased, but rounded up to the nearest even number. 
5 The barge side-projected area A1 is to be obtained from the same formula specified in 
19.1.3(2). However, following (1) to (4) are to be considered. 
(1) The lightest draft of usual loading conditions is to be considered if the ratio of the freeboard in 

the lightest draft and the full load condition is equal to or above two. 
(2) Wind shielding of the pier can be considered for the calculation of the side-projected area A1 

unless the barge is intended to be regularly moored to jetty-type piers. A height of the pier 
surface of 3 m over waterline may be assumed; in other word, the lower part of the 
side-projected area with a height of 3 m above the waterline for the considered loading 
condition may be disregarded for the calculation of the side-projected area A1. 

(3) Deck cargo is to be included for the determination of side-projected area A1. Deck cargo may 
not need to be considered if a usual light draft condition without cargo on deck generates a 
larger side-projected area A1 than the full load condition with cargo on deck. The larger of 
both side-projected areas is to be chosen as side-projected area A1. 

(4) Usual loading conditions mean loading conditions as given by the trim and stability booklet 
that are to be expected to regularly occur during operation and, in particular, excluding light 
weight conditions, propeller inspection conditions, etc. 

6 The mooring lines specified in -3 and -4 are based on the following environmental conditions: 
(1) Maximum current speed: 1.0 m/s 
(2) Maximum wind speed vw: 25.0 m/s 
7 Among the environmental conditions specified in -6, the maximum wind speed vw may be 
increased and decreased in conjunction with an adjustment to the strength of the lines as the 
acceptable wind speed vw

*. In this case, the acceptable wind speed vw
* is to be obtained from the 

following formula: 

𝑣௪∗ ൌ 𝑣௪ඨ
𝑀𝐵𝐿∗

𝑀𝐵𝐿
 

MBL*: The adjusted strength of mooring lines (kN) 
 However, the maximum wind speed vw can be decreased where maximum breaking strength, 
MBL, specified in -3(1) is more than 1,275 kN. The acceptable wind speed vw

* is to be not less than 
21 m/s. 
8 The length of mooring lines for barges whose equipment numbers are less than or equal to 
2,000 is to be in accordance with Table Q19.2. For barges whose equipment numbers exceed 2,000, 
the length of mooring lines is to be taken as 200 m. 
9 Application of fibre ropes for mooring lines is to be as deemed appropriate by the Society. 
103 For mooring lines connected with powered winches where the rope is stored on the drum, 
steel cored wire ropes of suitable flexible construction may be used instead of fibre cored wire ropes 
subject to the approval by the Society. 
114 The length of individual mooring lines may be reduced by up to 7 %of the lengths given in -8, 
provided that the actual total length of the stipulated number of mooring lines is not less than that 
obtained from multiplying the required total length by the number given in -21 or -32. 
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EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 1 January 2022. 
2. Notwithstanding the amendments to the Rules, the current requirements apply to ships 

for which the date of contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural 

Requirement (PR) No.29.  
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the 
prospective owner and the shipbuilder. This date and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the 
contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately 
exercised, is the date on which the contract to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of 
vessels” if they are built to the same approved plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design 
alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in 

effect on the date on which the alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of 
the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations are submitted to 
the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the 
contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” 
for such vessels is the date on which the amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The 
amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or 
vessels, is the date on which revised contract or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 

 
 
 


