
 

Protection of the Cargo Pump-Room Bottom Part 

Amended Rules and Guidance 
Rules for Marine Pollution Prevention Systems 
Guidance for Marine Pollution Prevention Systems 
 

Reason for Amendment 
In the case of cargo pump-rooms, protection is to be provided by double bottom 
constructions with prescribed heights as stipulated in MARPOL Annex I Regulation 22. 
However, because double bottom constructions with bilge wells were not covered by this 
regulation, IACS adopted Unified Interpretation MPC85 (Rev.2) regarding the minimum 
double bottom height under bilge well bottom parts. 
 
However, there was a difference between the measurements of double bottom heights as 
stipulated in the convention described above and as stipulated in Unified Interpretation 
MPC85 (Rev.2). Therefore, IACS discussed harmonization these measurements. In 
addition, IACS also discussed the application of the requirements regarding double bottom 
construction with respect to those portions of cargo pump-rooms located within double 
bottom height from the base lines. 
 
As a result of these discussions, the Unified Interpretation was revised to harmonize the 
measurement of the minimum height of bilge wells within double bottom constructions to 
that of MARPOL Annex I Regulation 22. In addition, in those cases where only a portion 
of a cargo pump-room is located within the double bottom height from the base line, the 
Unified Interpretation was revised to specify that such portions of cargo pump-rooms may 
be protected by double bottom constructions. IACS adopted this revision as Unified 
Interpretation MPC85 (Rev.3). 
 
Accordingly, relevant requirements have been amended in accordance with Unified 
Interpretation MPC 85 (Rev.3). 
 

Outline of Amendment 
(1) The measurement of the height regarding bilge wells bottom parts within double 

bottom constructions has been amended. 
(2) This amendment has specified that in cases where a portion of a cargo pump-room is 

located within the double bottom height stipulated in the Rules from the base line, 
only such portions of cargo pump-rooms may be protected by double bottom 
constructions. 

 
 
 


