
 

The Unified Interpretation regarding the Number and Arrangement of 
Portable Fire Extinguishers Onboard Ships 

Amended Rules and Guidance 
Rules for the Survey and Construction of Steel Ships Part R 
Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part R 

 

Reason for Amendment 
The requirements for the number of portable fire extinguishers provided in accommodation 
spaces, service spaces and control stations are specified in SOLAS II-2/Reg.10. However, 
details regarding the number and arrangement of them are not specified.  A Unified 
Interpretation was prepared by the Sub-Committee on Fire Protection at its 52nd session in 
January 2008. It was approved by the Maritime Safety Committee at its 84th session in 
May 2008 and circulated as MSC.1/Circ.1275. 
 
Even though MSC.1/Circ.1275 is not mandatory, it is the internationally-agreed standard 
and in the future it is expected to be required as part of the PSC, etc. Therefore, this 
amendment has been introduced in order to incorporate MSC.1/Circ.1275 into the Rules. 

 

Outline of Amendment 
The requirements for the number and arrangement of portable fire extinguishers onboard 
ships have been amended. 


