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Review of IACS Unified Interpretations for Fire Safety and Fire 
Extinguishing 

Amended Guidance 
Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part R 
Guidance for the Survey and Construction of Passenger Ships 

Reason for Amendment 
Over the years, IACS has adopted a number of Unified Interpretations (UI) for SOLAS 
requirements related to fire safety and fire extinguishing whenever it has been deemed, and 
these UIs, for the most part, have then been subsequently incorporated into the ClassNK 
Rules. 
 
Some of the aforementioned UIs, however, have not been reviewed in quite a long time 
which means that some of them now inconsistent with current versions of SOLAS 
requirements on which they are based. IACS, therefore, reviewed the following UIs in 
order to try and address these inconsistencies. 
 
 UI SC64: Interpretation for fire dampers in ventilation ducts 
 UI SC159: Interpretation for equivalent protection SOLAS II-2/10.7.2 
 
As a result of its review, IACS amended each UI, and relevant requirements are, therefore, 
amended in accordance with the amended versions of the UIs. In addition, as part of the 
comprehensive review of the ClassNK Rules, requirements related to paints, varnishes and 
other finishes are amended for the purpose of making them consistent with Annex 4 of the 
International Code for Application of Fire Test Procedures (FTP Code). 

Outline of Amendment 
(1) Clarifies requirements related to installation of fire dampers in case where ducts with 

free sectional areas of 0.075 m2 or less penetrate Class “A” divisions in accordance 
with IACS UI SC64(Rev.2). 

(2) Amends relevant requirements so that references to MSC circulars contained therein 
are to the latest versions in accordance with IACS UI SC159(Rev.1 Corr.1). 

(3) Amends relevant requirements related to paints, varnishes and other finishes to make 
them consistent with Annex 4 of the FTP Code. 

 



 

2/8 

“Guidance for the survey and construction of steel ships” has been partly amended as follows: 
 

Part R FIRE PROTECTION, DETECTION AND EXTINCTION 

R6 SMOKE GENERATION POTENTIAL AND TOXICITY 

R6.2 Finishes 

R6.2.1 Paints, Varnishes and Other Finishes 
 
Sub-paragraph -1 has been amended as follows. 
 
1 The wording “exposed interior surfaces” specified in 6.2.1, Part R of the Rules means the 
surfaces exposed to accommodation spaces, services spaces, control stations and machinery spaces 
in addition to the surfaces of corridors and stairway enclosures exposed to accommodation spaces, 
services spaces, control stations and machinery spaces (other than the exposed surfaces specified in 
5.3.1-1, Part R of the Rules or the exposed surfaces of finishes used in similarly small spaces). 
(-2 and -3 are omitted.) 
 
 
 
 

R9 CONTAINMENT OF FIRE 

R9.7 Ventilation Systems 

R9.7.3 Details of Fire Dampers and Duct Penetrations 
 
Sub-paragraph -4 has been added as follows. 
 
4 Ducts with free sectional area of 0.075 m2 or less need to be fitted with fire damper at their 
passage through Class "A" divisions in those cases indicated in requirements 9.7.2-2 Part R of the 
Rules and 9.7.2-3 Part R of the Rules. The fire damper can be omitted if the duct is arranged in 
compliance with the requirements of 9.7.2-4(2) Part R of the Rules. 
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R10 FIRE FIGHTING 

R10.7 Fire-extinguishing Arrangements in Cargo Spaces 

R10.7.2 Fixed Fire-extinguishing Systems for Dangerous Goods 
 
Sub-paragraph -2 has been amended as follows. 
 
2 With respect to the requirements of 10.7.2, Part R of the Rules, a means of water supply 
complying with the requirements of 19.3.1-2, Part R of the Rules may be considered as a 
“fire-extinguishing system which gives equivalent protection” specified in 10.7.2, Part R of the 
Rules for the cargoes listed in Table 2 of the latest version of MSC.1/Circ.1395/Rev.4. 
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Annex R5.3.1-1 DETAILS OF FIRE PROTECTION MATERIALS 

1 FIRE PROTECTION MATERIALS FOR CARGO SHIPS 

Paragraph 1.1 has been amended as follows. 

1.1 Restricted Use of Combustible Materials and Details of Construction 

Following figure and tables show the details on the requirements specified in 4.4.4, 5.3, 6.2.1 and 
6.3.1, Part R of the Rules for every subject of members fitted in accommodation spaces, service 
spaces and control stations. The requirements for Method IC and for Method IIC and IIIC are 
summarizsed in accordance with Table 1 and Table 2 respectively. 
 

Fig. 1 

 
 



 

5/8 

Table 1 has been amended as follows. 
 

Table 1 Method IC 

Requirements 

Non 
Ccombustibl

e 
material 

Non 
Ccombustibl

e 
material 

Low flame 
spread 

Equivalent 
volume 

Calorific 
value 

Smoke 
production 

Not readily 
ignited 

Part R of the Rules 5.3.1-2 5.3.1-1 5.3.2-4 5.3.2-1 5.3.2-2 
6.2.1 
6.3.1 

4.4.4 

1) Moulding    ○    

2) Panel ○       

3) 
Painted surface or 
Veneer or Fabric or  
Foils 

  ○ ○ ○ ○(2)  

4) 
Painted surface or 
Veneer or Fabric or  
Foils 

  ○ ○ ○ ○(2)  

5) Decoration    ○  ○  

6) 
Painted surface or 
Veneer or Fabric or  
Foils 

   ○ ○ ○(2)  

7) Skirting board    ○    

8) Insulation  ○(1)      

9) 
Surfaces and paints in 
concealed or 
inaccessible spaces 

  ○     

10) Draught stop ○       

11) Grounds and supports ○  ○     

12) Lining ○       

13) 
Primary deck covering  
1st layer 

     ○ ○ 

14) Floor finishing   ○(3)   ○  

15) Window box ○       

16) Window box surface   ○ ○ ○ ○  

17) 
Window box surface 
in concealed or 
inaccessible spaces 

  ○     

18) Ceiling panel ○       

Notes: 
(1) Vapour barriers and adhesives used in conjunction with insulation, as well as the insulation of on pipes fittings, for cold 

services (see R5.3.1-2) systems, need not may be of non-combustible materials, but their exposed providing that their 
surfaces are to have has low flame spread characteristics”. (5.3.1-1, Part R of the Rules) 

(2) Applicable to paints, varnishes and other finishes (6.2.1, Part R of the Rules) 
(3) Only in corridors and stairway enclosures 
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Table 2 has been amended as follows. 
 

Table 2 Method IIC and IIIC 

Requirements 
Non 

Combustible 
material 

Non 
Combustible 

material 

Low flame 
spread 

Equivalent 
volume 

Calorific 
value 

Smoke 
production 

Not readily 
ignite 

Part R of the Rules 5.3.1-2 5.3.1-1 5.3.2-4 5.3.2-1 5.3.2-2 
6.2.1 
6.3.1 

4.4.4 

1) Moulding    ○(3)    

2) Panel ○(4)       

3) 
Painted surface or 

Veneer or Fabric or  
Foils 

  ○ ○ ○ ○(5)  

4) 
Painted surface or 

Veneer or Fabric or  
Foils 

  ○ ○(3) ○(2) ○(5)  

5) Decoration    ○(3)  ○  

6) 
Painted surface or 

Veneer or Fabric or  
Foils 

   ○(3) ○(2) ○(5)  

7) Skirting board    ○(3)    

8) Insulation  ○(1)      

9) 
Surfaces and paints in 
concealed or 
inaccessible spaces 

  ○     

10) Draught stop ○(4)       

11) Grounds and supports ○(4)  ○     

12) Lining ○(4)       

13) 
Primary deck covering 

1st layer 
     ○ ○ 

14) Floor finishing   ○(6)   ○  

15) Window box ○(4)       

16) Window box surface   ○(3) ○(3) ○(2) ○  

17) 
Window box surface 
in concealed or 
inaccessible spaces 

  ○     

18) Ceiling panel ○(4)       

Notes: 
(1) Vapour barriers and adhesives used in conjunction with insulation, as well as the insulation of on pipes fittings, for cold 

services (see R5.3.1-2) systems, need not may be of non-combustible materials, but their exposed providing that their 
surfaces are to have has low flame spread characteristics”. (5.3.1-1, Part R of the Rules) 

(2) Where the material is fitted on non-combustible bulkheads, ceiling on lining in accommodation and service spaces. 
(5.3.2-2, Part R of the Rules) 

(3) To be applied to those accommodation and service spaces bounded by non-combustible bulkheads, ceiling and 
linings. (5.3.2-3(1), Part R of the Rules) 

(4) Only in corridors and stairway enclosures serving accommodation and service spaces and control stations. (5.3.1-2(2), 

Part R of the Rules) 
(5) Applicable to paints, varnishes and other finishes (6.2.1, Part R of the Rules) 
(6) Only in corridors and stairway enclosures 
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“Guidance for the survey and construction of passenger ships” has been partly amended as follows: 
 

Annex 7-1 INTERPRETATION OF PROVISION OF CHAPTER II-2, SOLAS 
CONVENTION ON PASSENGER SHIPS 

1  INTERPRETATION OF PROVISION OF CHAPTER II-2, SOLAS CONVENTION 

1.1 Interpretation 

 
Table 7-1-A1 has been amended as follows. 
 

Table 7-1-A1 Interpretation of SOLAS II-2 
Number SOLAS Interpretation 

(Omitted) 

6.2.1 Paints, varnishes and other finishes*1 used on 
exposed interior surfaces*2 shall not be capable of 
producing excessive quantities of smoke and toxic 
products*3, this being determined in accordance 
with the Fire Test Procedures Code*4. 

With respect to materials and components used for bulkheads 
in accommodation spaces, as defined in regulation 3.1, see 
Fig. 7-1-A3. 
*1: The wording “other finishes” means those combustible 
flooring of deck covering and combustible veneers applied 
on surfaces of bulkheads, linings and ceilings. However, 
those surface materials used for handrailing, moulding and 
non-skid strips of stairs or other surface materials used only 
for equally small areas of application may not be required to 
satisfy these requirements. 
*2: The wording “exposed surfaces” specified in this 
provision are those of bulkheads, decks, floor coverings, 
wall linings and ceilings as appropriate. The requirements 
described within these provisions are not meant to apply to 
plastic pipes, electric cables, and furniture. 
*3: Materials of “not be capable of producing excessive 
quantities of smoke and toxic products” means “fire 
retardant paints”, “fire retardant veneers” or “fire retardant 
surface flooring” passed the test of “Smoke and toxicity test” 
and “Test for surface flammability” carried out in accordance 
with the FTP Code, or non-combustible materials. 
*3: Mat, e.g. carpet, rug, etc., may not satisfy this regulation 
(regulation II-2/6.2). (However, in case where the mat is 
provided with cabins containing furniture of restricted fire 
risk, the requirements of regulation II-2/3.40.4 are to be 
noted.) However, glue is not to use except for the purpose of 
determining a position and stopping a move. In case where 
mat covers all of floor, the mat is to be of having flame 
prevention mark required by “Nippon Bohen Kyokai”, or of 
equivalent. Tatami mat may be used if the grounds/materials 
under the floor which constructed by the non-combustible 
materials are as show in Fig. 7-1-A3. 
*4: This requirement applies to the surfaces exposed to 
accommodation spaces, services spaces, control stations and 
machinery spaces in addition to the surfaces of corridors and 
stairway enclosures exposed to accommodation spaces, 
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services spaces, control stations and machinery spaces (other 
than the exposed surfaces specified in 5.3.1-1, Part R of the 
Rules or the exposed surfaces of finishes used in similarly 
small spaces). 

(Omitted) 

9.7.3.1 Ducts passing through “A” class divisions shall 
meet the following requirements: 
.1 where a thin plated duct with a free 
cross-sectional area equal to, or less than, 0.02m2 
pass through “A” class divisions, the opening shall 
be fitted with a steel sheet sleeve having a 
thickness of at least 3mm and a length of at least 
200mm, divided preferably into 100mm on each 
side of a bulkhead or, in the case of a deck, wholly 
laid on the lower side of the decks penetrated. 
.2 where ventilation ducts with a free 
cross-sectional area exceeding 0.02m2, but not more 
than 0.075m2, pass through “A” class divisions, the 
openings shall be lined with a steel sheet sleeves. 
The ducts and sleeves shall have a thickness of at 
least 3mm and a length of at least 900mm. When 
passing through bulkheads, this length shall be 
divided preferably into 450mm on each side of the 
bulkhead. These ducts, or sleeves lining such ducts, 
shall be provided with fire insulation. The 
insulation shall have at least the same fire integrity 
as the division through which the duct passes; and 
.3 automatic fire dampers* shall be fitted 
in all ducts with a free cross-sectional area 
exceeding 0.075m2 that pass through “A” class 
divisions. Each damper shall be fitted close to the 
division penetrated and the duct between the 
damper and the division penetrated shall be 
constructed of steel in accordance with paragraphs 
7.2.4.2.1 and 7.2.4.2.2. The fire damper shall 
operate automatically, but shall also be capable of 
being closed manually from both sides of the 
division. The damper shall be fitted with a visible 
indicator which shows the operating position of the 
damper. Fire dampers are not required, however, 
where ducts pass through spaces surrounded by 
“A” class divisions, without serving those spaces, 
provided those ducts have the same fire integrity as 
the divisions which they penetrate. A duct of 
cross-sectional area exceeding 0.075 m2 shall not be 
divided into smaller ducts at the penetration of an 
"A" class division and then recombined into the 
original duct once through the division to avoid 
installing the damper required by this provision. 

Ducts with free sectional area of 0.075 m2 or less need to be 

fitted with fire damper at their passage through Class "A" 

divisions in those cases indicated in requirements 9.7.2.2 and 
9.7.2.3. The fire damper can be omitted if the duct is 
arranged in compliance with the requirements of 9.7.2.4.2.1 
and 9.7.2.4.2.2. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
*: “Fire dampers” are to be in accordance with following 
requirements: 

(1) Manual closing may be achieved by mechanical means 
of release or by remote operation of the fire damper by 
means of a fail-safe electrical switch or pneumatic 
release (spring-loaded, etc.) on both sides of the 
division. 

(2) Fire dampers mean those complied with the standards 
defined in “GUIDANCE FOR THE APPROVAL 
AND TYPE APPROVAL OF MATERIALS AND 
EQUIPMENT FOR MARINE USE”. 

(3) Automatic closing devices are to comply with 
Notification No. 1097-3-2 (1 June 1981) “Construction 
of automatic fire damper with thermal fuse” of 
Ministry of Construction of Japanese Government or 
equivalent thereto. 

Ventilation inlets and outlets located outside boundaries are 
to be fitted with closing appliances as required by regulation 
5.2.1.1 and need not comply with regulation 9.7.3. 

(Omitted) 

 


