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Amendment of Effective Date and Application 

Amendment Rules and Notice 
Amendment to the Rules for the Survey and Construction of Steel Ships 
(Rule No. 61 dated 27 December 2021) 
Amendment to the Rules for the Survey and Construction of Passenger Ships 
(Rule No. 66 dated 27 December 2021) 
Amendment to the Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships 
(Notice No. 58 dated 27 December 2021) 

Reason for Amendment 
On 27 December 2021, ClassNK officially announced amendments to its Rules and Guidance 
for the Survey and Construction of Steel Ships Parts C and CS as well as amendments to its 
Rules and Guidance for the Survey and Construction of Passenger Ships. These amendments 
were based on the IACS Unified Interpretation (UI) SC161(Rev.2) (adopted in May 2021) 
regarding timber deck cargoes and were applicable to ships contracted for construction on or 
after 1 July 2022. 
 
IACS, however, subsequently proposed a new version of UI SC 161(Rev.3) that has enhanced 
requirements for uprights to the IMO. The IMO, in turn, approved this new version of the UI 
as MSC.1/Circ.1653 at the 105th Session of the IMO Maritime Safety Committee (MSC 105) 
in April 2022. 
 
Following this, IACS revisited UI SC161 to see what changes needed to be made to take into 
account MSC.1/Circ.1653. Since MSC.1/Circ.1653 was approved by the IMO prior the entry 
into force of UI SC161(Rev.2), IACS decided to withdraw UI SC161(Rev.2) altogether and 
combine its contents plus the aforementioned enhanced requirements for uprights into UI 
SC161(Rev.3), which would be applicable to ships contracted for construction on or after 1 
January 2023. 
 
Accordingly, the effective dates and applications of the Society’s amendments based on UI 
SC161(Rev.2) are amended in accordance with UI SC161(Rev.3). 

Outline of Amendment 
Amends the effective date and application of the amendment with regard to the withdrawal of 
IACS UI SC161(Rev.2). 



 

2/5 

In the “AMENDMENT TO THE RULES FOR THE SURVEY AND CONSTRUCTION OF 
STEEL SHIPS (Rule No.61 dated 27 December 2021)”, the EFFECTIVE DATE AND 
APPLICATION has been partly amended as follows: 
 

Part C HULL CONSTRUCTION AND EQUIPMENT 

Amendment 2-3 has been amended as follows. 
 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION (Amendment 2-3) 
 

1. The effective date of the amendments is 1 JulyJanuary 20223. 
2. Notwithstanding the amendments to the Rules, the current requirements apply to ships 

for which the date of contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural 

Requirement (PR) No.29.  
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the 
prospective owner and the shipbuilder. This date and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the 
contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately 
exercised, is the date on which the contract to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of 
vessels” if they are built to the same approved plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design 
alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in 

effect on the date on which the alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of 
the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations are submitted to 
the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the 
contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” 
for such vessels is the date on which the amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The 
amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or 
vessels, is the date on which revised contract or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 
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Part CS HULL CONSTRUCTION AND EQUIPMENT OF SMALL 
SHIPS 

Amendment 2-3 has been amended as follows. 
 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION (Amendment 2-3) 
 

1. The effective date of the amendments is 1 JulyJanuary 20223. 
2. Notwithstanding the amendments to the Rules, the current requirements apply to ships 

for which the date of contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural 

Requirement (PR) No.29.  
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the 
prospective owner and the shipbuilder. This date and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the 
contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately 
exercised, is the date on which the contract to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of 
vessels” if they are built to the same approved plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design 
alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in 

effect on the date on which the alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of 
the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations are submitted to 
the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the 
contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” 
for such vessels is the date on which the amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The 
amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or 
vessels, is the date on which revised contract or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 
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In the “AMENDMENT TO THE RULES FOR THE SURVEY AND CONSTRUCTION OF 
PASSENGER SHIPS (Rule No.66 dated 27 December 2021)”, the EFFECTIVE DATE AND 
APPLICATION for Amendment 2-2 has been amended as follows: 
 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION (Amendment 2-2) 
 

1. The effective date of the amendments is 1 JulyJanuary 20223. 
2. Notwithstanding the amendments to the Rules, the current requirements apply to ships 

for which the date of contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural 

Requirement (PR) No.29. 
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 
1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the 

prospective owner and the shipbuilder. This date and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the 
contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately 
exercised, is the date on which the contract to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of 
vessels” if they are built to the same approved plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design 
alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in 

effect on the date on which the alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of 
the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations are submitted to 
the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the 
contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” 
for such vessels is the date on which the amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The 
amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or 
vessels, is the date on which revised contract or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 
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In the “AMENDMENT TO THE GUIDANCE FOR THE SURVEY AND CONSTRUCTION OF 
STEEL SHIPS (Notice No.58 dated 27 December 2021)”, the EFFECTIVE DATE AND 
APPLICATION has been partly amended as follows: 
 

Part C HULL CONSTRUCTION AND EQUIPMENT 

Amendment 2-3 has been amended as follows. 
 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION (Amendment 2-3) 
 

1. The effective date of the amendments is 1 JulyJanuary 20223. 
2. Notwithstanding the amendments to the Guidance, the current requirements apply to 

ships for which the date of contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural 

Requirement (PR) No.29. 
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the 
prospective owner and the shipbuilder. This date and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the 
contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately 
exercised, is the date on which the contract to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of 
vessels” if they are built to the same approved plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design 
alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in 

effect on the date on which the alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of 
the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations are submitted to 
the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the 
contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” 
for such vessels is the date on which the amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The 
amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or 
vessels, is the date on which revised contract or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 


