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Pipes and Penetration Which Penetrate Watertight Boundaries of 
Passenger Ships 

Amended Rules and Guidance 
Rules for the Survey and Construction of Passenger Ships 
Guidance for the Survey and Construction of Passenger Ships 

Reason for Amendment 
Regulation 13.2.3 of SOLAS Chapter II-1 specifies that “lead or other heat sensitive materials 
shall not be used in systems which penetrate watertight bulkheads, where deterioration of such 
systems in the event of fire would impair the watertight integrity of the bulkheads.” 
 
At the 98th Session of the IMO Maritime Safety Committee (MSC98), in June 2017 explanatory 
notes to subdivision and damage stability regulations specified in SOLAS Chapter II-1 were 
adopted as Resolution MSC.429(98). These explanatory notes also cover pipes and penetrations 
which penetrate watertight boundaries below bulkhead decks subject to Regulation 13.2.3. The 
explanatory notes were subsequently revised by the IMO and their latest revision was adopted 
as Resolution MSC.429(98)/Rev.2 at the 102nd Session of the IMO Maritime Safety Committee 
(MSC102) in November 2020. 
 
At the 9th Session IMO Sub-Committee on Ship Design and Construction (SDC9) in January 
2023, the meaning of the word “systems” as it used in Regulation 13.2.3 was discussed and the 
SDC concluded that it means heat sensitive piping systems. In addition, the SDC agreed to the 
implementation of watertightness tests as part of the approval process when such piping systems 
penetrate watertight boundaries, making reference to the watertightness test requirements 
specified in MSC.429(98)/Rev.2. The SDC developed a draft revision of Unified Interpretation 
MSC.1/Circ.1362/Rev.1 to incorporate this clarification as MSC.1/Circ.1326/Rev.2 and 
submitted it to the IMO Maritime Safety Committee for final approval.  
 
At its 107h Session (MSC107) in May 2023, the MSC adopted MSC.1/Circ.1362/Rev.2. 
 
Accordingly, all relevant requirements are amended based on MSC.1/Circ.1362/Rev.2 and 
Resolution MSC.429(98)/Rev.2. 

Outline of Amendment 
(1) Specifies requirements related to pipes and penetrations which penetrate watertight 

boundaries below the bulkhead decks of passenger ships. 
(2) Specifies requirements related to watertightness tests for piping penetrations which 

penetrate watertight boundaries below the bulkhead decks of passenger ships. 
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“Rules for the survey and construction of passenger ships” has been partly amended as follows: 
 

Part 3 HULL CONSTRUCTION AND EQUIPMENT 

Chapter 6 WATERTIGHT BULKHEAD AND THE OPENING 

Title of Paragraph 6.3.2 has been amended as follows. 

6.3.2 Pipes and Penetrations (SOLAS Chap.II-1 Reg.13.2 and 15.8.5)* 
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“Guidance for the survey and construction of passenger ships” has been partly amended as follows: 
 

Part 3 HULL CONSTRUCTION AND EQUIPMENT 

Chapter 6 WATERTIGHT BULKHEAD AND THE OPENING 

6.3 Openings of Watertight Bulkhead 

Paragraph 6.3.2 has been amended as follows. 

6.3.2 Pipes and Penetrations 
(-1 and -2 are omitted.) 
3 “Heat sensitive materials” specified in 6.3.2-3, Part 3 of the Rules means the metallic materials 
in which the melting point is not greater than 925℃ , e.g. aluminum alloy, copper alloy and 
nonferrous metal such as PVC, FRP and so on. The application of 6.3.2-3, Part 3 of the Rules is to 
comply with the following (1) to (7). 
(1) “Heat sensitive materials” means non-metallic materials such as PVC, FRP and metallic 

materials for which the melting point is not greater than 925 °C, (e.g. aluminum alloys and 
copper alloys). 

(2) “Systems” in 6.3.2-3, Part 3 of the Rules means heat sensitive piping systems. Therefore, the 
requirement does not apply to cable penetrations of watertight boundaries. 

(3) Closed piping systems which penetrate watertight boundaries are to be in accordance with the 
following (a) to (c). 
(a) “Closed piping systems” in this sub-paragraph means piping systems without openings in 

multiple watertight compartments. 
(b) For closed piping systems, compliance with 6.3.2-3, Part 3 of the Rules is achieved when 

approved pipe penetrations are fitted at the intersections of watertight boundaries to ensure 
that heat sensitive pipes outside the space affected by fire remain intact, and so that any 
flooding of fire affected spaces does not cause progressive flooding through piping or pipe 
penetrations. 

(c) Materials used in systems are to be of sufficient strength after exposure to heat or be 
considered as part of the open piping systems specified in (4) below. 

(4) Open piping systems which penetrate watertight boundaries are to be in accordance with 
following (a) to (d). 
(a) “Open piping systems” in this sub-paragraph means piping systems with openings in 

multiple watertight compartments. 
(b) For open piping systems, compliance with 6.3.2-3, Part 3 of the Rules is achieved when 

approved pipe penetrations are fitted at the intersections of watertight boundaries and pipe 
connections to watertight compartments are fitted with either isolation or non-return valves, 
as deemed appropriate, to prevent progressive flooding through piping systems after a fire. 

(c) As an alternative to the fitting of isolation or non-return valves, pipes may be routed above 
damaged waterlines in such a way that progressive flooding is prevented, taking into 
account the dynamic movements of ships under damaged conditions. 

(d) Closing devices using intumescent materials (i.e. materials that swell when exposed to 
heat) are not to be considered equivalent to the fitting of valves since fires might be located 
too far from such devices to create watertight seals. 

(5) Notwithstanding (3) and (4) above, progressive flooding may be taken into account in 
accordance with 2.3.6-12, Part 4 of the Rules. 
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(6) Penetrations used for the passage of heat sensitive piping systems through watertight 
boundaries are to be tested with heat sensitive piping and are to be approved in accordance with 
the following (a) to (j). 
(a) Chapter 1, Part 4, Guidance for the Approval and Type Approval of Materials and 

Equipment for Marine Use applies correspondingly to procedures for approval, tests, etc. 
for pipe penetrations. 

(b) Approval of the pipe penetrations is to be included a watertightness test which is carried 
out after completing fire test under provision of Chapter 1 of Part 4 of the Guidance for 
the Approval and Type Approval of Materials and Equipment for Marine Use. 

(c) Test pressures are to be 1.5 times design pressures of penetrations or higher. Design 
pressures are to be more than the maximum hydrostatic pressures acting upon the intended 
installation locations of penetrations, as calculated from intact stability and damage 
stability calculations. Pressures are to be applied to the same sides of divisions as applied 
during fire tests. 

(d) Pipe penetrations are to be tested at test pressures for 30 minutes, with the test pressures 
being, at a minimum, 0.1 MPa at hydrostatic pressure. There is to be no leakage during 
these tests. 

(e) Pipe penetrations are to be tested at the same test pressures for an additional 30 minutes 
after the tests in (d) above are carried out. There may be leakage during these tests, but it 
is not to exceed 1l. 

(f) Watertightness tests are to be considered valid only for pipe types (e.g. thermoplastic, 
multilayer), pressure classes, the maximum/minimum dimensions tested as well as the 
types and fire ratings of the divisions tested. 

(g) Watertightness tests need not be carried out on hot penetration arrangements. In addition, 
ample time may be given to prepare for watertightness tests (e.g. dismantling fire testing 
equipment, rigging pressure test equipment). 

(h) Watertightness tests are to be carried out with the pipe sections used in fire tests still in 
place. 

(i) Pipe insulation fitted for fire tests may be removed before watertightness tests. 
(7) Notwithstanding (6) above, tests are not required when pipe penetrations comply with 9.3.1, 

Part R of the Rules. However, the watertight integrity of such pipe penetrations is to be ensured. 
4 When carrying out watertightness tests for pipe and cable penetrations which are constructed 
of the “heat sensitive materials” (i.e. those specified in 6.3.2-3, Part 3 of the Rules) under provisions 
1.1.1-2 and 1.1.1-3, Chapter 1 of Part 4 of the Guidance for the Approval and Type Approval of 
Materials and Equipment for Marine Use, penetrations which are subjected to fire testing are to 
be allowed to cool to room temperature before being tested for watertightness. However, when a gas-
tightness test is to be carried out at the same time as a watertightness test, the order in which the tests 
is carried out does not matter. 


