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Amendment on 27 June 2024 
Resolved by Technical Committee on 30 January 2024 

Arrangements of Fuel Oil Service Tanks 

Object of Amendment 
Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part D 

Reason for Amendment 
Regulation 26 of Chapter II-1 of the SOLAS Convention requires that two fuel oil service 
tanks of a capacity capable of operating main engines and important auxiliary machinery 
for at least 8 hours for each type of fuel or some other equivalent arrangement be provided. 
These requirements have already been incorporated into the NK Rules. 

Although some examples of the meaning of “equivalent arrangements” are given in IACS 
Unified Interpretation (UI) SC123, the definition of “Marine Diesel Oil” (MDO) used in 
the UI was unclear. IACS, therefore, adopted UI SC123(Rev.5) in September 2023 to 
clarify that any fuel oil which requires post service tank heating to achieve its required 
injection viscosity is to be not regarded as MDO. 

Accordingly, relevant requirements are amended based on IACS UI SC123(Rev.5). 

Outline of Amendment 
The main contents of this amendment are as follows: 
(1) Clarifies fuel oils which require post service tank heating to achieve their required

injection viscosities are not to be regarded as MDO with respect to equivalent
arrangements for the two fuel oil service tanks specified in Part D of the Rules for the
Survey and Construction of Steel Ships.

(2) Clarifies the correspondence between Part D of the Rules for the Survey and
Construction of Steel Ships and IACS UI SC123(Rev.5) regarding equivalent
arrangements for two fuel oil service tanks.

Effective Date and Application 
(1) Fig. D13.9.1-2 Note (3) and Fig. D13.9.1-3 Note (1) of Guidance for the Survey and

Construction of Steel Ships Part D
This amendment applies to ships for which the date of contract for construction is on
or after 1 July 2024.

(2) Other than the preceding (1)
This amendment applies to ships the keels of which are laid or which are at a similar
stage of construction on or after 1 July 1998.
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GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part D MACHINERY INSTALLATIONS 

D13 PIPING SYSTEMS 

D13.9 Fuel Oil Systems 

D13.9.1 General 
3 The “fuel oil service tanks” and “equivalent 

arrangements” for commonly utilized fuel oil piping systems 
specified in 13.9.1-6, Part D of the Rules are to be in 
accordance with the following: 

 
 
(1) The wording “fuel oil service tanks” refers to those 

fuel oil tanks which contain only fuel of a quality 
ready for use and that meet any specifications 
required by the equipment manufacturer. In such 
cases, service tanks are to be declared as such and 
are not to be used for any other purpose. 

(2) Use of setting tanks with or without purifiers, or 
purifiers alone, and one service tank is not 
acceptable as an “equivalent arrangement” for two 
service tanks. 

(3) Examples of commonly utilized arrangements and 

GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part D MACHINERY INSTALLATIONS 

D13 PIPING SYSTEMS 

D13.9 Fuel Oil Systems 

D13.9.1 General 
3 The “fuel oil service tanks” refers to those fuel oil 

tanks which contain only fuel of a quality ready for use and 
that meet any specifications required by the equipment 
manufacturer. In this case, service tanks are to be declared as 
such and they are not to be used for any other purpose 
specified in 13.9.1-6, Part D of the Rules. 

(Newly added) 
 
 
 
 
 
(Newly added) 
 

 
 
(Newly added) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UI SC123 
Interpretation 1 
 
 
 
 
Interpretation 2 
 
 
 
 
Interpretation 3 
 
 
 
UI SC123 Para. 3 
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examples deemed “equivalent arrangements” 
complying with 13.9.1-6 and -7, Part D of the Rules 
are shown in but not limited to Fig. D13.9.1-2 and 
Fig. D13.9.1-3. In cases where providing such 
“equivalent arrangements”, however, propulsion and 
vital systems which use two types of fuel are to 
support rapid fuel changeover and are to be capable 
of operating under all normal operating conditions at 
sea with both types of fuel (heavy fuel oil (HFO) and 
marine diesel oil (MDO)). 
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Fig. D13.9.1-2  Examples of the Arrangements for Main and Auxiliary Engines and Auxiliary Boilers Operating with HFO 
 

 
Notes: 

(1) This arrangement only applies where main and auxiliary engines can operate with heavy fuel oil 
under all load conditions and, in the case of main engines, during manoeuvring.  

(2) For pilot burners of auxiliary boilers (if provided), an additional MDO tank for 8 hours of operation 
may be necessary. 

 

UI SC123 
Para. 1 
(a) Para. 1.1 
(b) Para. 1.2 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notes: 
(1) 
UI SC123 
Para. 1.2-1 
(2) 
UI SC123 
Para. 1.2-2 
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Fig. D13.9.1-3  Example of the Arrangements for Main Engines and Auxiliary Boilers Operating with HFO, and Auxiliary  
Engines Operating with MDO 

 

 

 
 
 

UI SC123 
Para. 2 
(a) Para. 2.1 
(b) Para. 2.2 
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EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 27 June 
2024. 

2. Notwithstanding the amendments to the Guidance, 
the current requirements apply to ships the keels of 
which were laid or which were at a similar stage of 
construction before 1 July 1998. 
(Note) The term “a similar stage of construction” 
means the stage at which the construction 
identifiable with a specific ship begins and the 
assembly of that ship has commenced comprising at 
least 50 tonnes or 1% of the estimated mass of all 
structural material, whichever is the less. 
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Fig. D13.9.1-2  Examples of the Arrangements for Main and Auxiliary Engines and Auxiliary Boilers Operating with HFO 

 
Notes: 

(1) This arrangement only applies where main and auxiliary engines can operate with heavy fuel oil 
under all load conditions and, in the case of main engines, during manoeuvring.  

(2) For pilot burners of auxiliary boilers (if provided), an additional MDO tank for 8 hours of operation 
may be necessary. 

(3) Fuel oils which require post service tank heating to achieve their required injection viscosities are not 
to be regarded as MDO in this context. 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notes: (3) 
UI SC123 Notes(1) 
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Fig. D13.9.1-3  Example of the Arrangements for Main Engines and Auxiliary Boilers Operating with HFO, and Auxiliary 
Engines Operating with MDO 

 

 
Notes: 

(1) Fuel oils which require post service tank heating to achieve their required injection viscosities are not to 
be regarded as MDO in this context. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notes: (1) 
UI SC123 Notes (1) 
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EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 1 July 2024.  
2. Notwithstanding the amendments to the Guidance, the current requirements apply to ships for which the date of 

contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural Requirement (PR) No.29.  

 
IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 

 
1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. This date 

and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the contract are to be declared to the classification society by the party applying for the 
assignment of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately exercised, is the date on which the contract 
to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of vessels” if they are built to the same approved 
plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in effect on the date on which the 

alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of the alteration contract, comply with the classification requirements in 
effect on the date on which the alterations are submitted to the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the contract to build the series was signed. 
3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” for such vessels is the date on which the

amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and
2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or vessels, is the date on which revised contract 
or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 

  

 

 

 


