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Hold, ballast and dry space water level 
detectors (Chapter II-1/25 and Chapter XII/12) 
and Performance Standards for Water Level 
Detectors on Bulk Carriers and Single Hold 
Cargo Ships other than Bulk Carriers 
(Resolution MSC.188(79)) 
 
Interpretation of SOLAS Regulation II 1/25 of SOLAS Chapter II-1 as amended by IMO 
resolutions up to MSC.436(99) and SOLAS Regulation XII/12 of SOLAS Chapter XII as 
amended by IMO resolutions up to MSC.170(79) 
 
Introduction 
 
When water level detectors are installed on single hold cargo ships other than bulk carriers 
subject to SOLAS Regulation II 1/25 of SOLAS Chapter II-1 as amended by IMO resolutions 
up to MSC.436(99) or bulk carriers subject to SOLAS Regulation XII/12 of SOLAS Chapter 
XII as amended by IMO resolutions up to MSC.170(79), the Performance Standards for water 
level detectors on bulk carriers and single hold cargo ships other than bulk carriers, annexed 
to IMO Resolution MSC.188(79) adopted on 3 December 2004 are to be applied, taking into 
account the following interpretations to the paragraphs of the Performance Standards, as 
applicable: 
 
Note: 
 
1. IACS Members are to implement this UI and its referenced standards for equipment 

approval requests received on or after 1 October 2003. Equipment, for which equipment 
approval requests were received before 1 October 2003 and which may not fully comply 
with this UI and its referenced standards, may be installed until 31 December 2003 for 
compliance with SOLAS XII/12. 

 
2. Rev.1 is to be uniformly implemented by IACS Members from 1 July 2004. 
 
3. Rev.2 is to be uniformly implemented by IACS Members on ships contracted for 

construction on or after 1 January 2007. 
 
4. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 

 
5. Refer to IMO MSC/Circ.1176. 
 
6. Rev.3 reflects that MSC.188(79) superseded and revoked MSC.145(77) and extended the 

application of the Performance Standards to include single hold cargo ships other than 
bulk carriers subject to compliance with SOLAS II-1/25, with no substantive change to the 
technical requirements of the Performance Standards. Thus, there are no substantive 
changes in the technical content of the interpretations in Rev.3 in relation to Rev.2 of this 
UI. Rev.3 is to be uniformly implemented by IACS Members on ships contracted for 
construction on or after 1 July 2012. 

 
7. Rev.4 is to be uniformly implemented by IACS Members on ships contracted for 

construction on or after 1 July 2022. 
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Performance Standards, paragraph 3.2.1 reads as follows. 
 
3.2.1 Detector system should provide a reliable indication of water reaching a preset level. 
 
Interpretation: 
 
One sensor capable of detecting both preset levels (pre-alarm level and main alarm level) is 
allowed. 
 

***** 
 
Performance Standards, paragraph 3.2.3 reads as follows. 
 
3.2.3 Detection equipment should be suitably corrosion resistant for all intended cargoes. 
 
Interpretation: 
 
Detection equipment includes the sensor and any filter and protection arrangements for the 
detector installed in cargo holds and other spaces as required by SOLAS regulation II-1/25 or 
XII/12.1. 
 

***** 
 
Performance Standards, paragraph 3.2.5 reads as follows. 
 
3.2.5 The part of the system which has circuitry in the cargo area, should be intrinsically safe. 
 
Interpretation: 
 
• In general, the construction and type testing is to be in accordance with IEC Publication 

60079-11:2011: Electrical Equipment for Explosive Gas Atmospheres to a minimum 
requirement of EX(ib). Where a ship is designed only for the carriage of cargoes that 
cannot create a combustible or explosive atmosphere then the requirement for intrinsically 
safe circuitry is not to be insisted upon, provided the operational instructions included in 
the Manual required by 4.1 of the Appendix to the Annex specifically exclude the carriage 
of cargoes that could produce a potential explosive atmosphere. Any exclusion of cargoes 
identified in the Annex is to be consistent with the ship’s Cargo Book and any Certification 
relating to the carriage of specifically identified cargoes. 

 
• The maximum surface temperature of equipment installed within cargo spaces is to be 

appropriate for the combustible dusts and/or explosive gasses likely to be encountered. 
Where the characteristics of the dust and gases are unknown, the maximum surface 
temperature of equipment is not to exceed 85 deg. C. 

 
• Where intrinsically safe equipment is installed, it is to be of a certified safe type. 
 
• Where detector systems include intrinsically safe circuits, plans of the arrangements are to 

be appraised/approved by individual classification societies. 
 

***** 
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Performance Standards, paragraph 3.3.2 reads as follows. 
 
3.3.2 Visual and audible alarms should conform to the Code on Alarms and Indicators,1995, 
as may be amended, as applicable to a primary alarm for the preservation or safety of the 
ship. 
 
Interpretation: 
 
The pre-alarm, as a primary alarm, is to indicate a condition that requires prompt attention to 
prevent an emergency condition and the main-alarm, as an emergency alarm is to indicate 
that immediate actions are to be taken to prevent danger to human life or to the ship. 
 

***** 
 
Performance Standards, paragraph 3.3.5 reads as follows. 
 
3.3.5 The system may be provided with a capability of overriding indication and alarms for the 
detection systems installed only in tanks and holds that have been designed for carriage of 
water ballast (SOLAS regulation XII/12.1). 
 
Interpretation: 
 
The water ingress alarm system is not to be capable of overriding the alarm of the spaces 
(e.g., dry spaces, cargo holds, etc.), that are neither designed nor intended to carry water 
ballast. 
 
• Enabling the facility to override alarms is to be customized for each specific ship prior to 

the commissioning tests witnessed by a classification society surveyor pursuant to 
certification. Any subsequent modifications are subject to re-certification. 

 
• A "Caution Plate", which prohibits personnel from overriding an alarm to any hold, is not 

an acceptable alternative to the above provisions. 
 

***** 
 
Performance Standards, paragraph 3.3.7 reads as follows. 
 
3.3.7 Requirements for malfunctions, alarms and indications should include a facility for 
continuous monitoring of the system which, on detecting a fault, activates a visual and 
audible alarm. The audible alarm should be capable of being muted, but the visual indication 
should remain active until the malfunction is cleared. 
 
Interpretation: 
Fault monitoring is to address faults associated with the system, e.g. open circuit, short circuit, 
loss of power supplies, CPU failure. 
 

***** 
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Performance Standards, paragraph 3.3.8 reads as follows. 
 
3.3.8 The water level indicator should be capable of being supplied with electrical power from 
two independent electrical supplies. Failure of the primary electrical power supply should be 
indicated by an alarm. 
 
Interpretation: 
 
• The electrical power supply is to be from two separate sources, one is to be the main 

source of electrical power and the other is to be the emergency source, unless a 
continuously charged dedicated accumulator battery is fitted, having arrangement, 
location and endurance equivalent to that of the emergency source (18h). The battery 
supply may be an internal battery in the water level detector system. 

 
• The changeover arrangement of supply from one electrical source to another need not 

be integrated into the water level detector system. 
 
• Where batteries are used for the secondary power supply, failure alarms for both power 

supplies are to be provided. 
 

***** 
 
Performance Standards, paragraph 3.4.1 reads as follows. 
 
3.4.1 – Footnote 
 
With regard to testing, reference is made to IEC 60092-504 and IEC 60529. Electrical 
components installed in the cargo holds, ballast tanks and dry spaces should satisfy the 
requirements of IP 68 in accordance with IEC 60529. 
 
Interpretation: 
 
• IACS UR E10 may be used as an equivalent test standard to IEC 60092-504:2016. 
 
• The range of tests is to include the following: 
 
For alarm/monitoring panel: 
 
- functional tests in accordance with MSC.188(79); 
 
- electrical power supply failure test; 
 
- power supply variation test; 
 
- dry heat test; 
 
- damp heat test; 
 
- vibration test; 
 
- eMC tests; 
 
- insulation resistance test; 
 
- high voltage test; and 



 SC180 

            
     Page 5 of 9        IACS Int. 2005/Rev.4 2021 

SC 
180 
(cont) 

- static and dynamic inclinations tests, if moving parts are contained. 
 
For IS barrier unit if located in the wheelhouse: 
 
- In addition to the certificate issued by a competent independent testing laboratory, EMC 

tests are also to be carried out. 
 

For water ingress detectors: 
 
- functional tests in accordance with MSC.188(79); 
 
- electrical power supply failure test; 
 
- power supply variation test; 
 
- dry heat test; 
 
- damp heat test; 
 
- cold test; 
 
- vibration test; 
 
- enclosure class in accordance with MSC.188(79); 
 
- insulation resistance test; 
 
- high voltage test; 
 
- EMC tests, (if the detector is capable of producing electromagnetic noise), and 
 
- static and dynamic inclinations tests, (if the detectors contain moving parts). 
 

***** 
 
Performance Standards, APPENDIX, paragraph 2.1.1 reads as follows. 
 
2.1.1 Detector equipment should provide a reliable indication of water reaching a preset level 
and should be type tested to demonstrate their robustness and suitability under the 
appropriate conditions of IEC 60092-504 and the following: 
 
Interpretation: 
 
The test procedure is to satisfy the following criteria: 
 
• The type tests are to be witnessed by a classification society surveyor if the tests are 

not carried out by a competent independent test facility. 
 
• Type tests are to be carried out on a prototype or randomly selected item(s) which are 

representative of the manufactured item that is being type tested. 
 
• Type tests are to be documented (type test reports) by the manufacture and submitted 

for review by classification societies. 
 

*****
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Performance Standards, APPENDIX, paragraph 2.1.1.1 reads as follows. 
 
2.1.1.1 Protection of the enclosures of electrical components installed in the cargo holds, 
ballast tanks and dry spaces should satisfy the requirements of IP68 in accordance with IEC 
60529. The water pressure testing of the enclosure should be based on a pressure head held 
for a period depending on the application. For detectors to be fitted in holds intended for the 
carriage of water ballast or ballast tanks the application head should be the hold or tank depth 
and the hold period should be 20 days. For detectors to be fitted in spaces intended to be dry 
the application should be the depth of the space and the hold period should be 24 h. 
 
Interpretation: 
 
• The submerged test period for electrical components intended to be installed in ballast 

tanks and cargo tanks used as ballast tanks is to be not less than 20 days. 
 
• The submerged test period for electrical components intended to be installed in dry spaces 

and cargo holds not intended to be used as ballast tanks is to be not less than 24 hours. 
 
• Where a detector and/or cable connecting device (e.g. junction box, etc.) is installed in a 

space adjacent to a cargo hold (e.g. lower stool, etc.) and the space is considered to be 
flooded under damage stability calculations, the detectors and equipment are to satisfy the 
requirements of IP68 for a water head equal to the hold depth for a period of 20 days or 24 
hours on the basis of whether or not the cargo hold is intended to be used as a ballast tank 
as described in the previous bullet points. 

 
***** 

 
Performance Standards, APPENDIX, paragraph 2.1.1.2 reads as follows. 
 
2.1.1.2 Operation in cargo/water mixture for a selected range of cargoes such as iron ore 
dust, coal dust, grains and oils using seawater in suspension of representative fine material 
for each cargo group. For type test purposes an agitated suspension of representative fine 
materials in seawater, with a concentration of 50% by weight, should be used with the 
complete detector assembly including any filtration fitted. The functioning of the detection 
assembly with any filtration arrangements should be verified in the cargo/water mixture with  
immersion repeated ten times without cleaning any filtration arrangements. 
 
Interpretation: 
 
1 The type test required for the sensor is to be in accordance with the following: 

 
.1 the test container for the cargo/water mixture is to be dimensioned so that its height 

and volume are such that the sensor and any filtration fitted can be totally 
submerged for the repeated functionality tests required by 2.1.1.2 and the static 
and dynamic inclination tests identified in the previous interpretation. 

 
.2 the sensor and any filtration fitted that are to be submerged and are to be arranged 

in the container as they would be installed in accordance with the installation 
instructions required by 4.4. 

 
.3 the pressure in the container for testing the complete detector is to be not more 

than 0.2 bar at the sensor and any filter arrangement. The pressure may be 
realised by pressurisation or by using a container of sufficient height. 
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.4 the cargo/water mixture is to be pumped into the test container and suitable 
agitation of the mixture provided to keep the solids in suspension. The effect of 
pumping the cargo/water mixture into the container is not to affect the operation of 
the sensor and filter arrangements. 

 
.5 the cargo/water mixture is to be pumped into the test container to a predetermined 

level that submerges the detector and the operation of the alarm observed. 
 
.6 the test container is then to be drained and the de-activation of the alarm condition 

observed. 
 
.7 the test container and sensor with any filter arrangement are to be allowed to dry 

without physical intervention. 
 
.8 the test procedure is to be repeated consecutively ten times without cleaning any 

filter arrangement that may be fitted in accordance with the manufacturer’s 
installation instructions (see also 2.1.1.2). 

 
.9 satisfactory alarm activation and de-activation at each of the ten consecutive tests 

will demonstrate satisfactory type testing. 
 

2 The cargo/water mixture used for type testing are to be representative of the range of 
cargoes within the following groups and is to include the cargo with the smallest particles 
expected to be found from a typical representative sample: 

 
.1 iron ore particles and seawater; 

 
.2 coal particles and sea water; 

 
.3 grain particles and seawater; and 

 
.4 aggregate (sand) particles and sea water. 

 
The smallest and largest particle size together with the density of the dry mixture is to be 
ascertained and recorded. The particles are to be evenly distributed throughout the mixture. 
Type testing with representative particles will in general qualify all types of cargoes within the 
four groupings shown above. 
 
The following provides guidance on the selection of particles for testing purposes: 
  

.1 Iron ore particles are to mainly consist of small loose screenings of iron ore and not 
lumps of ore (dust with particle size < 0.1 mm). 

 
.2 Coal particles are to mainly consist of small loose screenings of coal and not lumps 

of coal (dust with particle size < 0.1 mm). 
 

.3 Grain particles are to mainly consist of small loose grains of free flowing grain 
(grain having a size > 3mm, such as wheat). 

 
.4 Aggregate particles are to mainly consist of small loose grains of free flowing sand 

and without lumps (dust with particle size < 0.1 mm) 
 

***** 
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Performance Standards, APPENDIX, paragraph 2.2.1 reads as follows. 
 
1.2.1 The sensors should be located in a protected position that is in communication with the 
specified part of the cargo hold (usually the aft part) such that the position of the sensor 
detects the level that is representative of the levels in the actual hold space. These sensors 
should be located: 
 

.1 either as close to the centreline as practible, or 
 

.2 at both the port and starboard sides of the cargo hold. 
 
Interpretation: 
 
For ships having keel laid on or after 1 July 2004, if sensors are not placed within a distance 
less than or equal to 1 corrugation space or 1 bulkhead vertical stiffener space from the 
centreline, sensors are to be located at both the port and starboard sides of the cargo hold. 
 
For ships having keel laid before 1 July 2004, if sensors are not placed within a distance less 
than or equal to B/6 from the centreline, sensors are to be located at both the port and 
starboard sides of the cargo hold. 
 

***** 
Performance Standards, APPENDIX, paragraph 3.1.1 reads as follows. 
 
3.1.1  Alarm systems should be type tested in accordance with IEC 60092-504, as 
appropriate. 
 
Interpretation: 
 
The test procedure is to satisfy the following criteria: 
 
• The type tests are to be witnessed by a classification society surveyor if the tests are not 

carried out by a competent independent test facility. 
 
• Type tests are to be carried out on a prototype or randomly selected item(s) which are 

representative of the manufactured item that is being type tested. 
 
• Type tests are to be documented (type test reports) by the manufacture and submitted for 

review by classification societies. 
 

***** 
 

Performance Standards, APPENDIX, Section 4 reads as follows. 
 
4 MANUALS 
  
Manuals should be provided on board and should contain the following information and 
operational instructions: 
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Interpretation: 
 
For each ship, a copy of the manual is to be made available to the surveyor at least 24 hours 
prior to survey of the water level detection installation. Each classification society is to ensure 
that any plans required for classification purposes have been appraised/approved as 
appropriate. 
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